Żurek z białą kiełbasą podany z żytniej bułeczce

Składniki:

Składniki na 4 porcje
 
Żurek 0,5 l
Biała kiełbasa 250g
Suszone grzyby 4 g
Cebula 50g
Czosnek 20g
Chrzan tarty 30g
Majeranek suszony 10g
Śmietana 36% 10cl
Jaja przepiórcze 4 szt
Liście pietruszki 8g
Bouqet garni
Por
Natka pietruszki 80g
Liść laurowy 2g
Seler naciowy 10g
Tymianek świeży 4g
Bułka żytnia farmerska – chlebek 4 szt
Sól Pieprz biały mielony

Przepis:

Przygotować bouqet garni z pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i tymianku. Jajka ugotować na twardo. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Do garnka z wodą włożyć białą kiełbasę, bouqet garni oraz grzyby suszone. Kiełbasę po sparzeniu wyjąć i po ostudzeniu pokroić w plasterki. W przypadku, gdy grzyby są jeszcze nie gotowe, należy je dogotować, po czym wyjąć bouqet garni i grzyby. Ostudzone grzyby pokroić w cienkie paseczki. Do przecedzonego wywaru wlewamy żur i cebulę przesmażoną na maśle oraz drobno pokrojony czosnek. Na koniec dodajemy śmietanę, chrzan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Do wydrążonej, zapieczonej bułki wlewamy żurek oraz wkładamy pokrojoną kiełbasę i jajko. Ustawiamy na dużym talerzu, wyłożonym serwetką papierową. Obok kładziemy łyżkę, na której kładziemy cienką cząstkę jajka i 2-3 plasterki białej kiełbasy. Całość dekorujemy gałązkami świeżego majeranku lub natki.

Wróć do reszty przepisów
facebook