Zupa gulaszowa; kuchnia węgierska

Składniki:

400 g wołowiny bez kości
2-3 marchwie
1 cebula
plaster selera
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kminku
1 papryka
2 łyżeczki mielonej papryki
2 pomidory
50 g tłuszczu
750 g ziemniaków

Przepis:

Drobno pokrojoną cebulę udusić na tłuszczu, dodać mieloną paprykę, roztarty ząbek czosnku i opłukane, pokrojone w kostkę mięso. Dusić pod przykryciem tak długo, aż sok z mięsa prawie się wygotuje: Wtedy dodać kminek, pokrojone w kostkę marchew i seler, pokrojoną w plasterki paprykę i pomidory, sól i zalać wszystko taką ilością wody, aby zawartość garnka była przykryta. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz dolać wody. Dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso i ziemniaki będą zupełnie miękkie.

Wróć do reszty przepisów
facebook