Zupa cebulowa z porto i grzankami z serem

Składniki:

Cebula- 100g
Olej- 1 cl
Masło- 20g
Mąka- 1Og
Białe wino- 5 cl
Bulion drobiowy- 0,2 l.
1 Bouąuet garni- por, natka, liść laurowy, seler nać, tymianek
Sól i pieprz do smaku
Bagietka na grzanki- 1/10 szt.
Ser mocarella wiórki- 30g
Porto- 20 ml
Tymianek

Przepis:

W rondlu na oleju z masłem usmażyć cebulę pokrojoną w plasterki na złoty kolor. Pod koniec smażenia oprószyć odrobiną mąki po czym zdeglasować białym winem i wlać bulionu drobiowego, dodać bouąuet garni. Gotować na wolnym ogniu 15-20 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do talerza wlać zupę włożyć uprzednio przygotowane grzanki  i udekorować świeżą natką lub tymiankiem. Wg/ fotografii.

Wróć do reszty przepisów
facebook