Pierniki

Pierniki

Nie tylko Gdańsk i Toruń ale i też Amsterdam czy Norymberga słynął z wyrobu smacznego twardego ciasta wypiekanego z dodatkiem miodu i przypraw korzennych. Tylko w miastach portowych dostępne były bowiem przywożone przez zamorskich kupców ingrediencje: goździki, imbir, cynamon i gałka muszkatołowa. Cena tych przypraw sprawiała natomiast, że piernik był ciastem bardzo drogim i luksusowym. Polska nazwa piernika wywodzi się od staropolskiego słowa „pierne” znaczącego tyle co „ostre” lub ”pieprzne” . ciasto to wypiekano w Toruniu już w XIII wieku, jednak szeroką popularnością zdobyło dopiero kilkaset lat później. W XVIII wieku sekret wypieku pachnącego ciasta znano już w każdy szanującym się szlacheckim domu. Wkrótce piernik stał się elementem polskiej tradycji i do dziś nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. Przez te wszystkie lata piernik nie wiele się zmienił. Współczesne technologie produkcji opierają się wciąż na sprawdzonych metodach i recepturach XVI-wiecznych piekarzy.

Sprawdź wszystkie artykuły
facebook